Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δυνατά για να είμαστε πρώτοι την πρώτη Κυριακή. Μπορούμε.

Οι πολίτες του Ελληνικού επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και το σεβασμό τους στο Χρήστο Κορτζίδη και τη Δημοτική Συνεργασία.  Χτές το βράδυ  πλημμύρισαν την πλατεία Σουρμένων , όπου μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας  και νίκης πραγματοποιήθηκε, η πρώτη από τις κεντρικές εκλογικές συγκεντρώσεις της παράταξης μας (η δεύτερη γίνεται απόψε το βράδυ στις 8.30 στην πλατεία Δημαρχείου στην Αργυρούπολη).

Η ομιλία του Χρήστου Κορτζίδη χαρακτηρίστηκε από την ειλικρίνεια, την αμεσότητα, τη σεμνότητα και το ήθος που διακρίνουν και τον ίδιο. Αναφέρθηκε στην ανάγκη  και τις δυνατότητες που υπάρχουν-παρά τις πολλές δυσκολίες μέσα στις βάρβαρες συνθήκες που σήμερα ζούμε- να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Σημείωσε πως για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων . Με παραδείγματα ανέδειξε το έργο της δημοτικής αρχής, τις αδυναμίες της και έθεσε τους στόχους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση  της υπάρχουσας κατάστασης και της προσπάθειας να την αλλάξουμε. Μίλησε με καθαρότητα και ειλικρίνεια για το τραγικό συμβάν και τον τρόπο που επέλεξε να αναλάβει την ευθύνη του και να αντιμετωπίσει την επίθεση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων σε βάρος του.  Αναφερόμενος  στη ηγεσία της «Ενωμένης Πόλης» επεσήμανε την προσπάθειά της να κρύψει την πολιτική της ταυτότητα, την διαστρέβλωση, το καθαρό ψέμα και την κακοήθεια, που χρησιμοποιεί συστηματικά για να τον κατασυκοφαντήσει και την πολιτική-εκλογική εκμετάλλευση του θανάτου ενός παιδιού. Έκλεισε τονίζοντας ότι τη δημοτική αρχή του δήμου μας θα την επιλέξουν οι πολίτες-στων οποίων την κρίση έχουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη- και όχι η κυβέρνηση, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι.
Η ομιλία του Χρήστου Κορτζίδη:

Υπάρχουν οι δυνατότητες για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, με τη συμμετοχή όλων.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες
Το μήνυμα που θέλουμε να σας μεταφέρουμε είναι ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν αναμφίβολα δύσκολα.
Όμως όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν, ταυτόχρονα υπάρχουν και οι δυνατότητες για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
Αυτό δεν θα το πετύχουν κάποιοι σωτήρες στους οποίους θα αναθέσουμε με την ψήφο μας την διαχείριση των υποθέσεών μας.
Θα γίνει με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.
Του καθενός και της καθεμιάς μας, ανάλογα με τις δυνάμεις και το ρόλο που κάθε φορά έχει.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και ταυτόχρονα να παλέψουμε για να την αλλάξουμε.
Ακόμη και μέσα στις βάρβαρες συνθήκες που σήμερα ζούμε υπάρχουν περιθώρια να γίνουμε καλύτεροι, να πετύχουμε κάτι καλύτερο.
Αν όμως δεν παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτές τις βάρβαρες συνθήκες δεν υπάρχει μέλλον για το λαό μας, για το δήμο μας.

Ας το δούμε αυτό μέσα από παραδείγματα
Ας πάρουμε τα οικονομικά του δήμου.
Λέμε, και έτσι είναι, ότι τα νοικοκυρέψαμε με την έννοια ότι μειώσαμε το χρέος κατά 44%.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;
Ότι μειώσαμε την καθημερινή και αφόρητη και δικαιολογημένη πίεση που είχαμε από αυτούς στους οποίους χρωστάγαμε και ζητούσαν πιεστικά να πάρουν τα χρήματά τους.
Και λέμε επίσης ότι αυτό το κάναμε χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες, αντίθετα ελαφρύναμε μεγάλες κατηγορίες ειδικά στην Αργυρούπολη.
Ωστόσο υπάρχουν περιθώρια να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δήμου στη βεβαίωση και είσπραξη οφειλών τρίτων προς το δήμο.
Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του δήμου στην άντληση πόρων από τα κοινοτικά κονδύλια και την περιφέρεια.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξει η πολιτική χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιμένουμε ότι οι δήμοι πρέπει να διαχειρίζονται από τα συνολικά έσοδα του κράτους το μερίδιο που τους αναλογεί με βάση τις αρμοδιότητες που έχουν.
Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Ας πάρουμε το παράδειγμα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.
Εδώ έχουμε κάνει πολύ σημαντικά πράγματα, με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων, εθελοντών.
Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;
Βεβαίως υπάρχουν.
Στο να διευρύνουμε αυτές τις δράσεις και σε άλλους τομείς, όπως στο κοινωνικό φροντιστήριο που τώρα ξεκινήσαμε πιλοτικά.
Να προσελκύσουμε και άλλους εθελοντές.
Να διαθέσουμε κάτι περισσότερο από τους λιγοστούς πόρους που έχουμε ως δήμος, στις δράσεις αυτές.
Όμως μπορούμε να καλλιεργούμε αυταπάτες στο κόσμο ότι είναι δυνατόν να καλύπτουμε ως δήμος και με τον εθελοντισμό ένα κοινωνικό κράτος που καταρρέει ή για την ακρίβεια διαλύεται από την κυβέρνηση και την τρόικα;
Μπορούμε να είμαστε μπροστά στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, για τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις και υποδομές του δήμου.
Ένα πρόβλημα που αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο τις τελευταίες μέρες, με το θάνατο ενός μικρού παιδιού.
Μαζί με τη συναισθηματική φόρτιση και τη θλίψη που μας γέμισε όλους και τη συμπαράσταση που οφείλουμε στην οικογένεια, τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε;
Να βάλουμε στην άκρη αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θάνατο ενός παιδιού για τις δικές τους οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις και να δούμε την ουσία.
Να γίνουμε καλύτεροι στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και να παλέψουμε να αλλάξουν τα δεδομένα στο τομέα αυτό, για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε επανάληψη τέτοιων ή ανάλογων τραγικών γεγονότων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν παραλείψεις από το δήμο μας. Για τις οποίες και εγώ ως προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών του δήμου έχω έτσι κι αλλιώς ευθύνη.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί από δω και πέρα.
Να εξετάζουμε πολύ πιο προσεκτικά τη νομοθεσία και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούμε σε ότι έχει να κάνει με αδειοδοτήσεις δραστηριοτήτων από το δήμο.
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε ούτε δόλος ούτε καμία άλλη σκοπιμότητα.
Δεν ταιριάζει σε αυτό που είμαστε, στη διαδρομή και στην προσφορά μας στα κοινά, στη ζωή μας.
Όμως υπήρξαν παραλείψεις που δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Αυτό πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε.
Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει.
Δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε το γεγονός ότι πρέπει και το κεντρικό κράτος και οι δήμοι να έχουν ένα πιο ξεκάθαρο θεσμικό καθεστώς για αυτά τα ζητήματα και κυρίως μηχανισμούς ελέγχου, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορούν να εξασφαλίζουν την ασφάλεια όχι μόνο σε ένα λούνα παρκ αλλά και στις παιδικές χαρές και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα σχολεία και στα πεζοδρόμια και στους δρόμους.
Είναι τεράστιο το πρόβλημα που αν δεν το βάλουμε σε αυτή τη βάση απλά θα κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και όταν συμβαίνει κάτι θα ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους.
Στην περίπτωση μας και για διάφορους λόγους ο αποδιοπομπαίος τράγος ήμουν εγώ.
Μου έγινε κριτική γιατί δεν ανέλαβα τις ευθύνες μου και δεν παραιτήθηκα.
Καταλαβαίνω αυτό το συναίσθημα που μπορεί να υπάρχει σε καλοπροαίρετους ανθρώπους.
Προβληματίστηκα για το τι πρέπει να κάνω.
Τελικά διάλεξα να αναλάβω την ευθύνη μου όχι με παραίτηση αλλά με άλλο τρόπο.
Με το παραμείνω, να μην εγκαταλείψω τη μάχη ιδιαίτερα όταν σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές και ο λαός έχει τη δυνατότητα άμεσα να κρίνει και να αποδώσει στον καθένα την ευθύνη του.
Να αντιμετωπίσω όλη αυτή την επίθεση και να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος σε όλα τα επίπεδα.
Μην νομίζετε ότι αυτό είναι πιο εύκολο για ένα άνθρωπο που το δημόσιο αξίωμα που του έχει δώσει ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται σαν κάτι που μπορεί να του εξασφαλίσει προνόμια και εύκολη ζωή.

Τριάμισι  χρόνια θετικής προσπάθειας.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες
Στα 3,5 χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του ενιαίου δήμου, μέσα από τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως η ενοποίηση των υπηρεσιών, οι μεγάλες περικοπές στα έσοδα, οι δυσκολίες με το προσωπικό, η διόγκωση της γραφειοκρατίας και του φόβου ανάληψης ευθύνης, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε όπου ήταν δυνατόν τις λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου.  Αλλού το πετύχαμε ικανοποιητικά, αλλού είχαμε μια υποχώρηση. Εκτιμούμε συνολικά ως θετική αυτή την προσπάθειά μας και σας ζητούμε να την κρίνετε αντικειμενικά, με βάση την πραγματικότητα που ζούμε όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά που ζει ο καθένας μέσα στην οικογένειά του.
Με βάση ότι κάναμε μέχρι τώρα, την εμπειρία από τα θετικά και τις δυσκολίες, πού νομίζουμε ότι πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας την επόμενη 5ετία;
Έχουμε κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο με 13 προτεραιότητες που βάζουμε.
Σας παρακαλώ να το διαβάσετε για να μην το επαναλαμβάνω εγώ αναλυτικά.
Διαβάστε το.
Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ συνοπτικά στα εξής:

1.  Πρέπει να δώσουμε βάρος στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου.
Όλων. Των οικονομικών, των διοικητικών, των τεχνικών, της καθαριότητας και του πράσινου, των κοινωνικών.
Κατ’ αρχήν πρέπει να είμαστε κοντά και να παλεύουμε για τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και γενικότερα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Όχι μόνο γιατί πρέπει να είμαστε υπέρ των εργαζομένων και γιατί η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους έχει να κάνει με τη ζωή τους και την ζωή των οικογενειών τους.
Αλλά και γιατί η ικανοποίησή τους, που είναι και δικό μας αίτημα, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός σταθερού και επαρκούς από ανθρώπινο δυναμικό πλαισίου λειτουργίας των δήμων.
Οι δήμοι πρέπει να στελεχωθούν με το αναγκαίο και σωστά καταρτισμένο προσωπικό.
Δεν μπορούν να λειτουργούν με τα 5μηνα του ΟΑΕΔ, με 2μηνίτες και 8μηνίτες, με δανειζόμενους εργαζόμενους.
Έτσι δεν μπορεί κανείς να προγραμματίσει ουσιαστικά, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο κάθε δήμος.
Ταυτόχρονα πρέπει μέχρι να πετύχουμε το παραπάνω, να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το δυναμικό που ήδη υπάρχει, έστω και στο σημερινό άθλιο σύστημα που πρέπει να διαχειριστούμε.
Να αξιοποιήσουμε ότι περιθώρια υπάρχουν για μια πιο ορθολογική κατανομή του προσωπικού.
Να αποσαφηνίσουμε καλύτερα την αρμοδιότητα και την ευθύνη του κάθε ενός και της κάθε μιας ξεχωριστά.
Και κυρίως να ανεβάσουμε τη συλλογική και ατομική ευθύνη και τον έλεγχο.
Χωρίς υψηλή συλλογική και ατομική ευθύνη και έλεγχο δεν μπορούμε να πετύχουμε.
Αυτό αφορά και εμάς τους αιρετούς, αφορά και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

2. Αυτά τα 3,5 χρόνια αδυνάτισε η σχέση μας ως δημοτική αρχή με τον κόσμο.
Έγινε πιο αραιή, πιο χαλαρή.
Γιατί μεγάλωσε ο δήμος, γιατί πέσανε πολλά μαζί προβλήματα.
Αυτό θα το αλλάξουμε την επόμενη περίοδο.
Γιατί όπως ήδη είπαμε τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου.
Εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή μορφή και τρόπο.
Να δώσουμε πιο ουσιαστικό περιεχόμενο σε όργανα που ήδη υπάρχουν, όπως τα τοπικά συμβούλια και οι διάφορες θεματικές επιτροπές που μπορεί να συγκροτεί το δημοτικό συμβούλιο.
Να δημιουργήσουμε, όχι από τα πάνω αλλά μαζί με τη νεολαία, μορφές και όργανα συμμετοχής της.
Να ξανασκεφτούμε τη συνεργασία του δήμου με τους τοπικούς φορείς και συλλογικότητες.
Να επιμείνουμε στην αξιοποίηση ως μορφής συμμετοχής των πολιτών στα δημοτικά, των πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων του δήμου.
Να επιμείνουμε επίσης στη μορφή των λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές.
Να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικής και έντυπης ενημέρωσης των πολιτών.

Τα δύο παραπάνω ζητήματα έχουν μια καθολική καθοριστική σημασία.
Πρέπει όμως να συγκεντρώσουμε την προσοχή και σε ορισμένα πιο επιμέρους αλλά καθοριστικά ζητήματα.

1. Το ένα αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα όλων των περιφερειών και των πόλεων της χώρας.
Γύρω από αυτό αντιμάχονται μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με το δημόσιο συμφέρον.
Θα συνεχίσουμε τη  συνεργασία με τους όμορους δήμους για να ολοκληρώσουμε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, για να αλλάξουμε το σημερινό σύστημα στην κατεύθυνση της ήπιας διαχείρισης κοντά στην πηγή, με ανακύκλωση, κομποστοποίηση,  επανάχρηση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων.
Με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης και του αναγκαίου χώρου μέσα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, για τη δημιουργία ενός πρότυπου σταθμού διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα συνοδεύεται από όλες τις συνακόλουθες αλλαγές στον εξοπλισμό και την αποκομιδή τους.

2. Το δεύτερο αφορά στην υλοποίηση μια σειράς έργων προϋπολογισμού περίπου 13 εκ. ευρώ.
Για ορισμένα από αυτά έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και περιμένουμε έγκριση.
Για άλλα έχουμε ή ετοιμάζουμε τις σχετικές μελέτες για να τα υποβάλουμε για χρηματοδότηση είτε από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είτε από πόρους της περιφέρειας.
Πιστεύουμε ότι με καλή προσπάθεια και συντονισμό δυνάμεων είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθούν αυτά τα έργα την επόμενη 5ετία.

3. Λόγω της λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ έχει ξεκινήσει από το δήμο μια προσπάθεια για να γίνουν οι αναγκαίες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί:
Εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και ρυθμίσεων στάθμευσης, συμπεριλαμβανόμενης και της ελεγχόμενης, γύρω από το σταθμό Ελληνικού και στη συνέχεια επέκτασής της και στους άλλους σταθμούς.
Επιμονή στη διεκδίκηση χώρων στάθμευσης στο  πρώην αεροδρόμιο για τους σταθμούς Ελληνικού και Αργυρούπολης, στη διάνοιξη διόδου για την πρόσβαση των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής στο σταθμό Αργυρούπολης.
Βελτίωση συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των σταθμών του μετρό.
Λειτουργία τοπικών γραμμών από το δήμο.
Εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών για βασικά σημεία – περιοχές του δήμου.

4. Τελευταίο στη σειρά άλλα όχι σε σημασία θέλω να αναφέρω το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας.
Το πρόβλημα αυτό, λόγω των εξελίξεων με το ΤΑΙΠΕΔ – Λάτση και την προεκλογική περίοδο, νομίζω ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας το αντιλαμβάνονται ότι είναι κάτι που τους αφορά πιο άμεσα. Έστω και αν αυτό γίνεται ακόμη και με στρεβλό τρόπο.
Για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη.
Αυτό που πάει να γίνει είναι στην κυριολεξία πλιάτσικο και όχι αξιοποίηση προς όφελος του λαού.
Αυτό ίσως να το καταλαβαίνει καλύτερα τώρα ένας κόσμος και ιδιαίτερα νεολαία, εξ αιτίας και του ν/σ που πρόσφατα έβαλε σε διαβούλευση η κυβέρνηση για την παραχώρηση σε διάφορων λογιών μικρά και μεγάλα συμφέροντα και αυθαιρεσίες των παραλιών σε όλη τη χώρα.
Ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών συνέδεσε το ν/σ αυτό με το θέμα του Ελληνικού.
Το ν/σ προκάλεσε τέτοιο κύμα αντιδράσεων που υποχρέωσε την κυβέρνηση να το αποσύρει για το επαναφέρει αργότερα τροποποιημένο.
Ασφαλώς όχι ως προς την ουσία του αλλά ως προς το περιτύλιγμα για να το περάσει με λιγότερες αντιδράσεις, όπως συνήθως κάνει.
Θεωρούμε ζήτημα ουσίας και ζήτημα τιμής να υπερασπιστούμε το Ελληνικό από το πλιάτσικο και από το ξερίζωμα από το χώρο, δεκάδων δραστηριοτήτων, φορέων και υπηρεσιών, χρήσιμων στη κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου μας.
Επιμένουμε στις θέσεις που έχουμε παλέψει όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην επεξεργασμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει, σε συνεργασία με τους όμορους δήμους και το ΕΜΠ.
Πρόταση η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας πραγματικών και με δικαιώματα, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, προνοεί για τις επόμενες γενεές. Πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη άμεσα κάτω από ορισμένες πολιτικές προϋποθέσεις.
Το θέμα παραμένει πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας και δεν θα κάνουμε πίσω, όσο πόλεμο και αν μας κάνουν η κυβέρνηση και τα συμφέροντα.

Η σύγκριση ανάμεσα στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ και την παράταξη ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής υπάρχουν 5 υποψηφιότητες, δημάρχων, ψηφοδελτίων, παρατάξεων.
Η κάθε μια αναμφίβολα εκφράζει κάτι μέσα στην κοινωνία μας.
Επειδή τα πράγματα δείχνουν ότι η τελική αναμέτρηση θα είναι ανάμεσα στη παράταξή μας, τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ και την παράταξη ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ, επιτρέψτε μου να κάνω ορισμένες συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο αυτές παρατάξεις, χωρίς να υποτιμώ ή να παραγνωρίζω την παρουσία των άλλων.

Η πρώτη σύγκριση έχει να κάνει με τη φιλοσοφία, τη λογική, τον πολιτικό προσανατολισμό της κάθε παράταξης.
Η δική μας παράταξη έχει μια μακρόχρονη παρουσία και πάντοτε ήταν απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική όπως αυτή εκφράζονταν τα προηγούμενα χρόνια είτε τώρα στα χρόνια της κρίσης.
Πάντοτε ήμαστε και είμαστε απέναντι στην οικονομική και πολιτική ολιγαρχία που διαφεντεύει τη χώρα μας, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι έτσι υπηρετούμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας, το λαό και τη νεολαία.
Πάντοτε ήμαστε και είμαστε δίπλα στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες και όπως είπα και στην αρχή της ομιλίας μου ποτέ δεν ξεχωρίζαμε τη δουλειά μας για την πρόοδο της πόλης μας από το γενικότερο αγώνα για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας.
Ποτέ δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε ότι έχουμε αριστερό προσανατολισμό και ταυτόχρονα και γι αυτό ακριβώς το λόγο, προσπαθούμε να λειτουργούμε ως μια πλατιά λαϊκή συσπείρωση και να συγκεντρώνουμε στις γραμμές μας, όχι μόνο ως ψηφοφόρους αλλά και ως στελέχη, συμπολίτες μας που μπορεί να προέρχονται ή να εκφράζονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά συμφωνούν να παλέψουν μαζί μας.
Γιατί καταλαβαίνουμε ότι η πρόοδος της πόλης μας και η αλλαγή της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει από κάποια μειοψηφία που κατέχει την απόλυτη αλήθεια αλλά από την πάλη των πλατιών λαϊκών μαζών.
Δεχόμαστε τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν να μας την προσφέρουν και αντικειμενικά επηρεαζόμαστε από αυτήν αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε εξαρτόμαστε από κανένα κόμμα.
Η ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ τι ακριβώς είναι;
Η ηγετική της ομάδα ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητη παράταξη, που δεν έχει καμία σχέση με τα κόμματα και τη γενικότερη πολιτική, που την ενδιαφέρει μόνο η πόλη μας, που σκέφτεται μόνο τοπικά.
Ποιος μπορεί στα σοβαρά να λέει, ειδικά αυτή την εποχή ότι σκέφτεται μόνο τοπικά;
Ποιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας, ο δήμος μας είναι καθαρά τοπικό πρόβλημα;
Τα οικονομικά του, η στελέχωση και η λειτουργία των υπηρεσιών του, η γραφειοκρατία, η συντήρηση των υποδομών του, το κυκλοφοριακό, οι συγκοινωνίες, οι παιδικοί σταθμοί, η υγεία και η εκπαίδευση που προσφέρεται στους πολίτες και στα παιδιά του δήμου μας, η αξιοποίηση του Ελληνικού, η προστασία του Υμηττού, ακόμη και η διαχείριση των απορριμμάτων;
Όλα τα προβλήματα ασφαλώς έχουν την τοπική τους έκφραση αλλά ταυτόχρονα εξαρτώνται, ιδιαίτερα σήμερα από τη γενικότερη πορεία της χώρας, δηλαδή από την πολιτική και οικονομική της κατάσταση.
Αλλά πέρα από αυτό.
Από πού προκύπτει ότι η ηγετική ομάδα της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και οικονομικά συμφέροντα;
Μήπως οι άνθρωποι που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό για να μας σώσουν;
Δεν γνωρίζουμε τη διαδρομή τους;
Δεν γνωρίζουμε ότι επεδίωκαν και έπαιρναν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
Σε αυτούς τους πολιτικούς χώρους δεν αναπτύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια;
Από αυτούς τους πολιτικούς χώρους δεν στηρίχτηκαν;
Αυτούς τους πολιτικούς χώρους δεν στήριξαν;
Αλλά και τώρα.
Μήπως δεν είναι οι τοπικοί εκφραστές της πολιτικής της συγκυβέρνησης;
Αν δεν είναι έτσι τότε γιατί επεδίωξαν και πήραν τη στήριξη της ΝΔ;
Είναι ψέματα ότι η ηγεσία της ΝΔ έχει δώσει γραμμή στα τοπικά της στελέχη να στηρίξουν την ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ, ανεξάρτητα αν αρκετοί δεν δέχτηκαν να το κάνουν;
Είναι ψέματα ότι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης παρεμβαίνουν άλλοτε απροκάλυπτα και άλλοτε συγκαλυμμένα για να στηρίξουν την ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ;
Αλλά και η περίπτωση του Ελληνικού τι δείχνει;
Μήπως αυτός δεν είναι ένας βασικός λόγος που η ηγεσία της ΝΔ δίνει τη στήριξή της στην ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ;
Μήπως δεν είναι τα στελέχη της που γυρνούν στα σπίτια και τάζουν θέσεις εργασίας στο Ελληνικό, γιατί είναι ή μπορούν να είναι συνομιλητές των επενδυτών;
Συμπέρασμα: η ηγετική ομάδα της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ξέρει πολύ καλά ότι δεν είναι ανεξάρτητη από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Απλά το κρύβει συνειδητά.
Κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο, την ταυτότητά τους.
Αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο να το αξιολογήσει σαν ένα βασικό κριτήριο της ψήφου του.

Η δεύτερη σύγκριση που θα ήθελα να κάνω είναι για αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε πολιτικό ήθος, αρχές στην άσκηση της πολιτικής.
Είναι αυτονόητο ότι έχουμε διαφορές.
Θεωρούμε ότι είναι απολύτως θεμιτό να μας ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση ακόμη και πολεμική.
Όμως ακόμη και η πολεμική πρέπει να διέπεται από κάποιες αρχές.
Η ηγετική ομάδα της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ασκεί μια καταστροφική αντιπολίτευση.
Δεν βρίσκει τίποτα θετικό, για όλα φταίει ο δήμαρχος.
Με υψηλή επαγγελματική αρτιότητα επιδίδεται από την αρχή μέχρι και σήμερα σε ένα πόλεμο στο πρόσωπό μου χρησιμοποιώντας συστηματικά τη διαστρέβλωση, το καθαρό ψέμα, την κακοήθεια.
Και για τι δεν με έχουν συκοφαντήσει.
Ότι κατέβασα εικονίσματα από το δημαρχείο, ότι είχα κάνει συμφωνία με την κυβέρνηση για να γίνει στρατόπεδο μεταναστών στο αεροδρόμιο, ότι θα έκλεινα τους σταθμούς του μετρό και δεν θα το άφηνα να λειτουργήσει, ότι επιδίδομαι σε επαναστατική γυμναστική όταν αγωνίζομαι ενάντια στα αλλεπάλληλα μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος της αυτοδιοίκησης, ότι αδιαφορώ και δεν πήρε ο δήμος ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, ότι μοιράζω τις προμήθειες του δήμου σε ημέτερους με απευθείας αναθέσεις, ότι τα παίρνω και πλουτίζω από τις προμήθειες του δήμου.
Και το χειρότερο είναι το τελευταίο: ότι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν  το θάνατο ενός μικρού παιδιού για να κερδίσουν τις εκλογές.
Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που εξαπέλυσαν την επίθεση σε βάρος μου.
Αυτό θα γινόταν έτσι κι αλλιώς.
Η ηγετική ομάδα της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ είχε ένα σημαντικό ρόλο στην επίθεση αυτή.
Αυτοί είναι που περιφέρονταν στα ΜΜΕ για λένε ένα σωρό ψέματα και κακοήθειες σε βάρος μου και τροφοδοτούσαν με υλικό τα ΜΜΕ για συντηρούν και να αναπαράγουν την επίθεση.
Συμπέρασμα: πρέπει να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας για να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευθούν την τύχη της πόλης μας σε ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από απίστευτη αλαζονεία, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, που επιδίδονται συστηματικά στο ψέμα και τη διαστρέβλωση, που τάζουν αδιακρίτως τα πάντα στους πάντες, που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των ανθρώπων για να τους πάρουν την ψήφο, αντί να τους βοηθούν να γίνουν καλύτεροι και να διεκδικήσουν τη ζωή τους με δύναμη και αξιοπρέπεια.


Τη δημοτική αρχή του δήμου μας θα την επιλέξουν οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι. 
Συμμετέχουμε στις εκλογές και παλεύουμε για να τις κερδίσουμε. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τις κερδίσουμε.


Συμπολίτισσες και Συμπολίτες
Ήδη αναφέρθηκα στην ενορχηστρωμένη επίθεση που γίνεται σε βάρος μου τις τελευταίες βδομάδες με αφορμή τα τραγικό θάνατο του μικρού παιδιού.
Τις τελευταίες μέρες προστίθεται και ένα καινούργιο στοιχείο και δεν ξέρουμε τι άλλο θα δούμε μέχρι την Κυριακή και την επόμενη Κυριακή.
Γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να περάσει την άποψη στο κόσμο ότι μπορούν να με αποκλείσουν από τις εκλογές ή ότι ακόμη και αν εκλεγώ θα βρουν κάποιο τρόπο να με παύσουν.
Θα μεταχειριστούν κάθε μέσο για να πετύχουν τους στόχους τους.
Για ένα πράγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω.
Δεν μπορούν να μας βγάλουν από τη μέση.
Συμμετέχουμε στις εκλογές και παλεύουμε για να τις κερδίσουμε.
Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τις κερδίσουμε.
Τη δημοτική αρχή του δήμου μας θα την επιλέξουν οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι.

Ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε τις λίγες μέρες που απομένουν.
Και αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε όλοι όσοι το πιστεύουμε.
Να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας.
Να τους μεταφέρουμε τις θέσεις μας, τις απόψεις μας, τη δουλειά και τον αγώνα που έχουμε κάνει, να απαντήσουμε σε ερωτήματα, να τους θέσουμε τα κριτήρια που πρέπει να καθορίσουν την ψήφο τους.
Με σεβασμό και εμπιστοσύνη στην κρίση τους.
Δυνατά για να είμαστε πρώτοι την πρώτη Κυριακή.

Μπορούμε.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.