Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ" Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης



Την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, ο Χρήστος Κορτζίδης θα περάσει για δεύτερη φορά από πειθαρχικό συμβούλιο με εντολή του γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης  γιατί τον Μάιο του 2011 αψηφώντας τις «κείμενες διατάξεις» κράτησε στη δουλειά συμβασιούχους που έληγε η σύμβασή τους για να αποτρέψει την κατάρρευση νευραλγικών υπηρεσιών του δήμου.


Το ιστορικό των «εντέλλεσθε»
Από τις 19 Μάη του 2011 και μετά στο νέο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης συνέχισαν να εργάζονται και να πληρώνονται, με εντολή δημάρχου, εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης Έργου, οι οποίες είχαν λήξει, προκειμένου να ​συνεχίσουν τη λειτουργία τους κρίσιμες υπηρεσίες (οι παιδικοί σταθμοί, τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, η καθαριότητα κλπ).

Αν οι συμβασιούχοι απολύονταν δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του νέου δήμου, γιατί δεν υπήρχε μόνιμο προσωπικό και οι εγκρίσεις για προσωπικό ορισμένου χρόνου​,​ εκτός ότι δεν επαρκούσαν,​ εγκρίνονταν με τεράστια καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης ήταν οι παιδικοί σταθμοί που θα έχαναν το 43% του απαιτούμενου προσωπικού για τη λειτουργία τους.

Το θέμα της παραμονής των συμβασιούχων συζητήθηκε,​ προ ημερήσιας διάταξης, στις 11 Μάη 2011​ στην 16η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων εξέφρασε σύμφωνη γνώμη στο να παραμείνουν οι συμβασιούχοι, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου​,​ με «εντέλλεσθε» του τότε δήμαρχου Χρήστου Κορτζίδη. Ο ίδιος ο Χρήστος Κορτζίδης θέλοντας η ευθύνη για την παραμονή και πληρωμή των συμβασιούχων να βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο και κανέναν δημοτικό σύμβουλο δεν ζήτησε από το ΔΣ να πάρει απόφαση.

Από τον Απρίλη του 2012 ξεκίνησε από τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η διαδικασία ελέγχου του Χρήστου Κορτζίδη για τα «εντέλλεσθε». Το πειθαρχικό συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου είναι το δεύτερο για την υπόθεση αυτή.

Στο προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήσαμε να εγκριθεί ψήφισμα συμπαράστασης. Η πρότασή μας να συζητηθεί ως έκτακτο το θέμα έγινε δεκτή αλλά όταν τελείωσαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και η πλειοψηφία σηκώθηκαν να φύγουν. Μετά από υπενθύμισή μας ότι υπάρχει και το ψήφισμα παρέμειναν όρθιοι στις θέσεις τους και «στο πόδι» κυριολεκτικά ο κ. Κωνσταντάτος  εξέφρασε την έντονη δυσφορία του ότι τον καλούμε κάθε τόσο να μας συμπαραστέκεται  αλλά είμαστε αγνώμονες γιατί ενώ αυτός μας συμπαραστέκεται εμείς «του τη λέμε» γιατί δεν ήρθε στο δικαστήριο για την 129 ΠΥ και στην αντίστοιχη συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή, ενώ δεν τον είχαμε προσκαλέσει.

Ο κ. Κωνσταντάτος δεν έχει δίκιο να επικαλείται ότι θέλει ειδική πρόσκληση για να παραβρεθεί σε μια συγκέντρωση την οποία γνώριζε γιατί στο δημοτικό συμβούλιο μοιράσαμε πρόσκληση σε όλους. Αυτός αποφασίζει ως πολιτικό πρόσωπο πού θέλει να παραβρεθεί και πού δεν θέλει. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις είναι ανοιχτές και στα δικαστήρια αν έχεις ειλικρινή πρόθεση να στηρίξεις τον κατηγορούμενο δεν περιμένεις να σε καλέσει αυτός.

Τελικά ο κ. Κωνσταντάτος δεν συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου. Δικαίωμά του. Ωστόσο η στάση του αυτή δεν τον τιμά ούτε ως δήμαρχο αλλά ούτε και ως άνθρωπο.

Ακόμα περισσότερο που στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαΐου του 2011 όταν για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα των «εντέλλεσθε» ο ίδιος δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά: «δεν υπάρχει καμία αντίθετη άποψη ούτε είμαστε ενάντια στο εντέλλεσθε, που θέλει ο Δήμαρχος να προχωρήσει και να κάνει, το στηρίζουμε ψυχή και σώματι».

Είναι βέβαιο είναι ότι χάρη στα "εντέλλεσθε" του Χρήστου Κορτζίδη συνέχισαν να λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου μέχρι την πρόσληψη νέου προσωπικού. Αυτό έχει σοβαρό κόστος για τον ίδιο καθώς θα τον ακολουθούν για καιρό πειθαρχικές και άλλες διώξεις.

Ο κάθε δήμαρχος οφείλει πρώτιστα να υπερασπίζεται το συμφέρον της πόλης του. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμφέρον της πόλης απαιτούσε λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου με παραμονή των εργαζόμενων μέχρι την πρόσληψη νέου προσωπικού. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων. 

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την αυτοδιαχειριζόμενη κατασκήνωση της Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης,  στον Άγιο Εύβοιας επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας, Χρήστος Κορτζίδης, και ο Γιώργος Κοκκίνης υποψήφιος με τον συνδυασμό της παράταξης.