Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΤΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΩΦΕΥΕΙ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στις 27 Απριλίου το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε την επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης για προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και προκαλούν εμπόδια στη λειτουργία του δήμου.
Στην επιστολή του ο Σύλλογος αναφέρεται σε κακή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε μετακινήσεις προσωπικού που δυσχεραίνουν τις υπηρεσίες, σε ανάμιξη στη διοίκηση του προσωπικού ειδικών συνεργατών του δημάρχου, σε κακή διαχείριση των διαθέσιμων υπερωριών και στη μη χορήγηση όλων των ειδών ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους και στην επισκευή και συντήρηση των γεωτρήσεων.

Θλιβερή και κατώτερη των περιστάσεων η στάση της διοίκησης. Αντιμετώπισε τον, κατά κοινή ομολογία υποδειγματικό ως εργαζόμενο, πρόεδρο του Συλλόγου Άρη Σούγελα με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς.
Μνημείο πολιτικής εμπάθειας και αγένειας το α΄πρόσωπο ενικού που χρησιμοποίησε από την αρχή έως το τέλος της τοποθέτησής του ο Γιάννης Κωνσταντάτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι θίγουν ζητήματα που τους απασχολούν. Αυτό γινότανε πάντοτε με όλες τις διοικήσεις. Όπως όμως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου όλες οι προηγούμενες διοικήσεις χωρίς καμία εξαίρεση συζητούσαν με το σωματείο για την επίλυση των προβλημάτων σε αντίθεση με τη διοίκηση Κωνσταντάτου που καθυστέρησε 1,5 μήνα να εισάγει την επιστολή του Συλλόγου ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ήθελε να δώσουν έγγραφες απαντήσεις οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, καθιστώντας τους υπεύθυνους για πολιτικές αποφάσεις της. Το τραγελαφικό είναι ότι με αυτή τη διαδικασία ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κλήθηκε να απαντήσει ως πρώην προϊστάμενος στον εαυτό του!

Αξίζει να δούμε ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων και την αντιμετώπισή τους από τη διοίκηση.

Στην επιστολή του Συλλόγου αναφέρεται ότι η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού είναι προβληματική, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας να εκτελούν το έργο τους με λιγότερα οχήματα τα οποία υφίστανται και μεγαλύτερη καταπόνηση.
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος ισχυρίστηκε ότι φταίει ο Κορτζίδης (!) που σήμερα στο σκουπίδι δουλεύουν 3 το πολύ 4 από τα 7 απορριμματοφόρα στα οικιακά και 2 από τα 4 απορριμματοφόρα στην ανακύκλωση και που ο σταθμός μεταφόρτωσης δουλεύει με 2 από τις 3 νταλίκες και με 1 από τους 4 τράκτορες, γιατί του παρέδωσε «σάπιο εξοπλισμό».
Ως δήμαρχος του ενιαίου δήμου, ο Γιάννης Κωσταντάτος έχει ήδη διανύσει περίπου το μισό χρόνο της δικής μας θητείας. Είναι αστείο να θεωρήσει κανείς ότι ο στόλος των οχημάτων πάλιωσε στον 1,5 χρόνο της θητείας του ή στα 3,5 χρόνια της δικής μας. Με τον στόλο αυτό, ήδη παλαιό το 2011, δουλέψαμε και εμείς ως διοίκηση. Εάν συντηρείται όπως πρέπει, μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί την αποκομιδή των απορριμμάτων στο δήμο μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέο εξοπλισμό.
Επομένως άλλο πράγμα η απόφαση της διοίκησης για την σύναψη δανείου με σκοπό την αγορά νέου εξοπλισμού και άλλο πράγμα η υποχρέωσή της να συντηρεί τον υπάρχοντα εξοπλισμό.
Η ανάλωση μεγάλου μέρους της ομιλίας του Γιάννη Κωνσταντάτου στο πρώτο θέμα δείχνει αδυναμία να παραδεχτεί ότι στο θέμα της συντήρησης «τα θαλάσσωσε». Από τον Ιανουάριο του 2015 η διοίκηση όφειλε να κάνει νέο διαγωνισμό για την συντήρηση του στόλου του. Έως τώρα η έγκριση των ενταλμάτων συντήρησης των οχημάτων οφείλονταν στην ανοχή των επιτρόπων στις απευθείας αναθέσεις. Η διοίκηση δεν αξιοποίησε αυτή την ανοχή για να προχωρήσει στον απαιτούμενο διαγωνισμό με αποτέλεσμα να περάσει άπρακτο το 2015 και από τις αρχές του 2016 ο δήμος να είναι πλέον ακάλυπτος. Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 2016.
Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα ο μισός στόλος της υπηρεσίας καθαριότητας δεν δουλεύει και ο άλλος μισός καταπονείται. Και αυτό το θέμα βάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην επιστολή του και ζητά από τη διοίκηση να πέσει καταπάνω στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό για να μη χαθεί και άλλος χρόνος.


Στην επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει ότι στις εσωτερικές μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία δεν λαμβάνονται πάντα υπόψη οι πραγματικές ανάγκες και φέρνει ως παράδειγμα τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία με τη λήξη των συμβάσεων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.
Θεωρούμε απολύτως λογικό το θέμα που θέτει ο Σύλλογος για τη συγκεκριμένη υπηρεσία η οποία θεωρείται - και είναι - από τις πιο βαριές. Λογική επίσης θεωρούμε την επιθυμία υπαλλήλων αυτής για βελτίωση της θέσης τους με μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία.
Αυτό που δεν θεωρούμε λογικό είναι οι μετακινήσεις προσωπικού να γίνονται με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων φίλων της διοίκησης. Η διοίκηση είναι εκτεθειμένη για το λόγο ότι δεν κοινοποίησε την πρόθεσή της να καλύψει με εσωτερικές μετακινήσεις κενά σε διάφορες υπηρεσίες ώστε να το λάβουν υπόψη τους όλοι οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται, πρόταση που προς τιμήν του υπέβαλε ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Η απάντηση του Γιάννη Κωνσταντάτου ότι ως δήμαρχος ασκεί διοίκηση την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων αμφισβητεί (!) δείχνει την περιφρόνησή του στους εργαζόμενους ειδικά όταν συμβαίνει να μη συμφωνούν μαζί του.


Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο με τις ψήφους της Ενωμένης Πόλης και ενός ακόμη συμβούλου της αντιπολίτευσης αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη συνεργασία του δήμου με εταιρεία για τη διαχείριση των μπάζων (βλέπε δημοσίευση 24ης Φεβρουαρίου). Η μήνυση που σκοπό έχει να πλήξει τον Χρήστο Κορτζίδη εμπλέκει και δύο εργαζομένους του δήμου με θέση ευθύνης στη διοίκησή μας, ο ένας εκ των οποίων είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Η εμπλοκή των δύο εργαζομένων δεν συνιστά «παράπλευρη απώλεια» αλλά συνειδητή επιλογή μιας βαθιά ρεβανσιστικής διοίκησης.
Δεν θα ξεχαστεί η τοποθέτηση του Γιάννη Κωνσταντάτου στο δημοτικό συμβούλιο ότι «δεν μπορούμε να προστατεύουμε εσαεί τους εργαζόμενους, αν κάποιοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι, να πληρώσουν», τοποθέτηση που έγινε για δύο εργαζόμενους - υποδείγματα ήθους και ακεραιότητας.
Η επίθεση της διοίκησης σε εργαζόμενους που δεν πρόσκεινται σε αυτήν με απώτερο σκοπό να καταφέρει πολιτικό πλήγμα σε βάρος του επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, προκάλεσε όπως είναι φανερό μεγάλη αίσθηση στο χώρο των εργαζομένων οι οποίοι στο εξής ζητούν όλα να γίνονται και να είναι νομότυπα από τη σημερινή διοίκηση, καθώς διαπιστώνουν ότι η καλή πίστη με την οποία εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια για να λύνονται ζητήματα μπορεί τελικά να αποβεί σε βάρος τους.
Η διοίκηση του Γιάννη Κωνσταντάτου που θέλει να κουνά σε όλους το δάχτυλο κάνοντας μαθήματα νομιμότητας, θα πρέπει να δώσει η ίδια αρκετές εξηγήσεις για τη μη τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους της.
Όπως γιατί στον ενάμιση χρόνο της θητείας της ο Σταθμός Μεταφόρτωσης λειτουργεί χωρίς άδεια, γιατί ιδιώτες σταθμεύουν στο χώρο του Σταθμού τα οχήματά τους, γιατί τα μπάζα συλλέγονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα, γιατί δύο ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου ασκούν διοικητικό έργο παρακάμπτοντας τους υπηρεσιακούς προϊσταμένους, γιατί ιδιώτες κόβουν δέντρα και επεμβαίνουν σε δημοτικούς χώρους με την ανοχή της διοίκησης, γιατί παραποιούνται αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, λίγα μόνο παραδείγματα μη σύννομης διαχείρισης.

Όποιος σπέρνει ανέμους, ας είναι έτοιμος να θερίσει θύελλες.

Η τοποθέτηση του Χρήστου Κορτζίδη στο δημοτικό συμβούλιο



Η δευτερολογία του Άρη Σούγελα, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.