Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η κρίση στα πολιτιστικά τμήματα του δήμου δεν είναι τυχαία. Η αποχώρηση τριών δασκάλων στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, έχει κοινό παρονομαστή την μη καταβολή δεδουλευμένων, το ψαλίδισμα των αποδοχών, τη συμπεριφορά της διοίκησης ως κακού εργοδότη και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς.

Η καμπάνα χτύπησε με την αποχώρηση του Αντρέα Νικόλη δασκάλου της σχολής κρουστών «Σπύρος Λιβεριάτος». Ακολούθησαν οι παραιτήσεις της Αφροδίτης Κροντήρη, δασκάλας ζωγραφικής στο Ελληνικό και της Μαρίας Μπιτσακάκη δασκάλας της εφηβικής θεατρικής σκηνής Αργυρούπολης. Και οι τρεις δάσκαλοι παραιτήθηκαν απογοητευμένοι λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων.

Η δημοτική αρχή αντιμετώπισε και τις τρεις αποχωρήσεις με την ίδια τακτική. Όταν η αποχώρηση του δασκάλου έγινε αμετάκλητη και η λειτουργία του τμήματος αδύνατη, απέδωσε την ευθύνη στο δάσκαλο. Η Σχολή Κρουστών ξαφνικά έγινε «ιδιωτική» που δεν έδινε πτυχία και με την αποχώρηση του δασκάλου θα λειτουργούσε καλύτερα από πριν, η δασκάλα της ζωγραφικής συμπεριφέρθηκε «ανέντιμα» γιατί χρησιμοποίησε τα τηλέφωνα των μαθητών της για να τους στείλει μήνυμα ότι διακόπτει τη συνεργασία της με το δήμο, ενώ τη δασκάλα της εφηβικής σκηνής η διοίκηση έπρεπε να την έχει σχολάσει νωρίτερα λόγω «μειωμένων προσόντων». «Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι» που λέει και η παροιμία. Σημειώνουμε πως και οι τρεις δάσκαλοι ήταν από τους μακροβιότερους και καταξιωμένους ο καθένας στο αντικείμενό του.

Πάνω τα δίδακτρα, κάτω οι αποδοχές των εκπαιδευτικών

Οι αυξήσεις στα δίδακτρα που έκανε η σημερινή διοίκηση δεν εξασφάλισαν ικανοποιητικές αποδοχές στους δασκάλους των πολιτιστικών τμημάτων. Με τη λήξη των παλαιών συμβάσεων και τις οικονομικές εκκρεμότητες να παραμένουν, οι δάσκαλοι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με αποδοχές κάτω των προσδοκιών και των υποσχέσεων. Τους ζητήθηκε επίσης να εισπράττουν μέρος μόνο των συνδρομών.

Είναι κραυγαλέα η περίπτωση της εφηβικής σκηνής Αργυρούπολης. Οι γονείς των μαθητών δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν - και μάλιστα εφάπαξ - τα αυξημένα δίδακτρα των 150 €. Στις διαμαρτυρίες τους η διοίκηση απάντησε ότι ή τα δίδακτρα θα αυξηθούν, ή η δασκάλα θα δεχτεί να δουλεύει με χαμηλή αμοιβή ή το τμήμα θα κλείσει.

Η δασκάλα τελικά δέχθηκε να συνεχίσει να εργάζεται με χαμηλή αμοιβή προκειμένου να μην κλείσει το τμήμα. Και όταν ήρθε η ώρα να υπογράψει σύμβαση της ανακοινώθηκε ότι οι αποδοχές της θα καθορίζονταν στο ύψος των εγγραφών που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και όχι και για τους υπόλοιπους που θα γράφονταν στην πορεία!

Δεν φταίει μόνο η κακή νομοθεσία

Μια νομοθεσία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται ένας δήμος να δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράζει έτοιμες εκδηλώσεις, αλλά απαγορεύεται να διαθέτει – ακόμη και να έχει - από τους ίδιους πόρους του άνω του 30% για τις αμοιβές των δασκάλων των πολιτιστικών τμημάτων, ενώ επιβάλλει το 70% να το πληρώνουν οι μαθητές αυτών των τμημάτων.

Και είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε να γίνεται και στο δήμο μας. Στην περίπτωσή μας όμως η μνημονιακή νομοθεσία χρησιμοποιείται από τη δημοτική αρχή ως άλλοθι. Ποιος νόμος της απαγορεύει να καταβάλλει στους εκπαιδευτικούς το σύνολο των εισπραχθέντων διδάκτρων; Τι την εμποδίζει να εφαρμόζει εναλλακτικές λύσεις όπως άλλωστε έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια;

Η διαπαραταξιακή που δεν έγινε ποτέ

Η αναξιοπιστία της δημοτικής αρχής φάνηκε και στην περίπτωση της διαπαραταξιακής επιτροπής. Για να μετριάσει τις εντυπώσεις για την αύξηση διδάκτρων στη θεατρική ομάδα Αργυρούπολης από 90€ σε 150€, ο Γιάννης Κωνσταντάτος την εμφάνισε ως μοναδική λύση κοινής αποδοχής από την θεατρική ομάδα και για να δείξει ότι ενεργεί καλόπιστα και διερευνά κάθε δυνατή λύση και για τα υπόλοιπα πολιτιστικά τμήματα δήλωσε «ανοιχτός και πρόθυμος» να συζητήσει το θέμα στα πλαίσια διαπαραταξιακής επιτροπής.

Η διαπαραταξιακή δεν συγκλήθηκε ποτέ και μετά από επίμονες οχλήσεις της παράταξής μας ο Γιάννης Κωσταντάτος ανασκεύασε την τοποθέτησή του και ωσάν να μην την είχε ποτέ διατυπώσει, είπε ότι θεωρεί τις διαπαραταξιακές επιτροπές μια ανοησία αφού «η διοίκηση είναι αυτή που αποφασίζει»!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων. 

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.